ביקור ראשון של שר חוץ ישראלי, מאז אבא אבן
שר החוץ אלי כהן, מבקר בפיליפינים בבירה מנילה, וימשיך משם בשלישי לביקור בדרום קוריאה. בתחילת סיור העבודה בחו"ל הגיע השר לטורמניסטן ואזרבייז'אן, לאחר ביקור במרכז אירופה.
זהו ביקור ראשון של שר חוץ ישראלי בפיליפינים, מאז 1967. אבא אבן, היה שר החוץ האחרון שביקר בפיליפינים לפני כ56 שנים במהלך ביקור במזרח אסיה ואוסטרליה.
שר החוץ כהן נפגש עם נשיא הפיליפינים פרדיננד מרכוס ג'וניור. (הנשיא ה17 של הפיליפינים, בנו של השליט השנוי במחלוקת פרדיננד מרכוס ואשתו אימלדה).
השר כהן נפגש גם עם שר החוץ של הפיליפינים אנריקה א. מנלו.
השר הגיע עם משלחת סחר אשר תדון בשיתוף פעולה מסחרי בתחומי החקלאות, סייבר, שירותי רפואה, ומוכנות לשעת חירום.
השר ציין כי בשנת 2022 הגיע הסחר בין ישראל לפיליפינים לכחצי מיליארד דולר, עליה של מעל 70% ביחס לשנים קודמות. יעדו של השר להכפיל את הסחר בין המדינות. בנוסף, ציין את פתיחת הטיסות הישירות בין ישראל לפיליפינים אשר הוסדרה ותחל בהקדם האפשרי.
חוב יהודי לעם הפיליפיני
השר כהן הזכיר את חובו של העם היהודי לעם הפיליפיני. בתקופת השואה במהלך מלחמת העולם השניה, קלטו בפיליפינים פליטים יהודים ממכונת ההשמדה הנאצית, וכך ניצלו חייהם.
במהלך הצבעת האו"ם על הקמת מדינת ישראל, הייתה הפיליפינים אחת המדינות היחידות במזרח אסיה שהצביעו בעד הקמת מדינת ישראל. כל קול היה חשוב באותם ימים, כדי להשיג רוב להקמת המדינה. הפיליפינים התגייסו וסייעו בקולם להקמת מדינת ישראל.
סייבר וקידום סחר
בפמליית השר, נציגים ממכון היצוא הישראלי. מטרת הביקור לפתח מיזמים עסקיים משותפים ולהרחיב את הסחר בין המדינות.
במנילה יתמקדו נציגי הסחר הישראלים בדיונים בנושא שיתופי פעולה עסקיים בתחום החקלאות, פתרונות אנרגיה, סייבר, אבטחה, בריאות, ומוכנות לשעת חירום.
בקוריאה יתמקד הביקור ברובוטיקה, בינה מלאכותית, ותעשיית הרכב העצמוני.
בשתי המדינות מתכוננים מפגשי סחר וסמינרים בנושא סחר.
פיליפינים Repúbliká ng̃ Pilipinas
הרפובליקה הפיליפינית מורכבת מיותר מ 7641 איים מדווחים, ומתגוררים בה כ113 מיליון אזרחים. רוב האוכלוסיה קתולית בהשפעת כיבוש ספרדי במאות 16-19. יש במדינה גם מיעוטים בהם מוסלמים.
חלק מהכנסות המדינה, מגיע מאזרחים פיליפינים הפזורים ברחבי העולם. עובדים בחו"ל, ושולחים סיוע כספי לבני המשפחה בפיליפינים.
התפתחות זו הגיע בעקבות עשרות שנים של התחזקות מונופולים של קבוצת משפחות עשירות, השולטות על הכלכלה המקומית, והביאו במשך השנים לעיכוב התפתחות המדינה.
ניתן לראות התחלה של תופעות דומות בישראל, בריכוזיות המשק בידי מספר גופים משפחתיים גדולים, השולטים בענפים מרכזיים בכלכלה דוגמת מזון, בנקאות, ביטוח ועוד. מהלך שנוצר במעבר משלטון מפא"י לכלכלת שוק חופשי. המעבר מכלכלה הנשלטת בידי מוסדות מדינה/מפלגה אל כלכלת שוק חופשי, הצריכה שיתוף פעולה עם אנשי עסקים מהשוק הפרטי. אנשי העסקים שנברחו על ידי מפלגות השלטון, זכו לסיוע ומינוף אשר ייצרו במשך השנים בעייה חדשה של ריכוזיות במשק.
לימודים בפיליפינים
לימודים אקדמיים בפיליפינים נערכים באנגלית. אנגלית היא שפה רשמית, בנוסף לטגלוג וניבים נוספים דוגמת אלוקנו, המדוברים בחלקים שונים של המדינה.
תארים אקדמיים הניתנים באוניברסיטאות בפיליפינים מוכרים בכל העולם, ומאפשרים לבוגרים מן הפיליפינים להתחיל באופן מיידי לעבוד בארצות דוברות אנגלית דוגמת אנגליה, ארה"ב, אוסטרליה, וקנדה.
אחיות וסגל רפואי פיליפיני מבוקשים במדינות רבות כולל ארה"ב, מדינות המפרץ, ובריטניה.
בשל כך, מגיעים לפיליפינים אזרחי מדינות זרות על מנת לרכוש השכלה באנגלית, עם תואר אקדמי מוכר בעולם, במחיר נמוך ביחס למדינות דוברות אנגלית.
אחיות ואחים מהפיליפינים בישראל
בשנות השמונים של המאה העשרים, הוזמנו לארץ אחיות ואחים מן הפיליפינים, אשר שולבו באופן מיידי בעבודה בתי חולים בישראל, תוך הבטחה להשתלבות וחיים בארץ. האישור להגעתם נבע ממחסור בסגל רפואי בישראל, מחסור הקיים גם היום.
לאחר מספר שנים, הודיעו להם רשויות ההגירה בישראל כי אשרת השהיה והעבודה שלהם לא תוארך. רבים מהם עקרו לארה"ב ונקלטו במוסדות רפואיים על סמך השכלתם ונסיונם בפיליפינים בשפה אנגלית.
קהילה פיליפינית בישראל
כ50,000 עובדי סיעוד מהפיליפינים עובדים בישראל בעיקר בטיפול בנכים ובאוכלוסיה מבוגרת.
בנוסף, חיים בישראל גברים ונשים פיליפינים הנשואים לאזרחים ישראלים ועוברים תהליך התאזרחות.
הקהילה הפיליפינית בישראל מקיימת חיי תרבות עשירים, כולל ארגוני תמיכה, פעילות חברתית ענפה, וכן סחר ואספקת שירותים לחברי הקהילה.
טיסות ישירות והכפלת סחר
שר החוץ אלי כהן, ציין כי הסחר בין ירושלים למנילה הגיע ב-2022 לכחצי מיליארד דולר, עלייה של 70% בשנה אחת.
בשנה שעברה (2022, ח.א) הושג שיא בסחר בין ישראל לפיליפינים, עם עלייה של 70% בסחר הישראלי ועלייה של 94% ביצוא.
פוטנציאל הסחר בין שתי המדינות שלנו גבוה אף יותר ואנו פועלים, יחד עם שגרירות ישראל במנילה וממשלת הפיליפינים, להכפיל את הסחר ההדדי תוך 5 שנים
שר החוץ , אלי כהן
השר כהן הזכיר גם את ההחלטה לפתוח קו טיסות ישירות בין ישראל לפיליפינים בהקדם האפשרי, כדי לקדם תיירות וסחר ולחזק את היחסים החמים בין שתי המדינות.
תגובה אחת