מוות בסיאם פראגון
הירי בקניון סיאם פארגון, אירע ביום שלישי בשעה 17:00. הנער בן ה14 נראה במצלמות האבטחה יורה והורג סינית בת 34 אם לתאומות, ומיאנמרית בת 31 עובדת חנות צעצועים. בנוסף פצע הנער בירי 5 מבקרים נוספים בקניון.
קטעי וידאו כולל מעצר החשוד באירוע ירי בסיאם פארגון – מרכז הקניות הענק במרכז בנגקוק
מניע לרצח
משטרת תאילנד מסרה כי הנער בן ה14, הנאשם בירי בקניון "סיאם פארגון", למד בבית ספר פרטי. הוא סבל מהתמוטטות נפשית, ועבר טיפול פסיכולוגי, אולם לא נטל את התרופות הפסיכאטריות שנרשמו לו.
הנער סיפר לשוטרים כי ששמע קולות שהורו לו לבצע את הירי.
מחלת נפש, היא מסקנה נפוצה במקרים דומים בעולם, בהם לא נמצא הסבר סביר אחר לקטין או בגיר הפותחים בירי המוני. הנסיבות והטריגר שהובילו לירי, זמינות כלי הנשק, והכשל המערכתי באיתור הסכנה, יתבררו באופן חלקי במהלך המשפט, ואולי במחקר קרימינולגי בנושא.
כתב אישום והתרחבות החקירה
כתב אישום הוגש נגד הקטין בגין רצח והחזקה בלתי חוקית של נשק.
חקירת המשטרה מתרחבת למכריו של הנאשם, כולל גיימרים איתם שיחק אונליין. בית המשפט דחה את בקשת המשטרה לאשפז את הנער בתנאי מעצר במוסד פסיכיאטרי והוא הועבר לבית מעצר לקטינים.
הנשק
האקדח בו השתמש הנער הרוצח, נועד לירי כדורי סרק, והוסב לירי כדורים חיים. בתאילנד אין צורך ברישיון לאקדח היורה כדורי סרק.
אקדחים מסוג זה נמכרים כיום אונליין, כולל באתר הקניות לאזדה תאילנד. כדי להפוך אותם לאקדחים רגילים, נדרשת התאמה. התאמה שניתן ללמוד לבצעה באינטרנט.
התאמת אקדח בלנק לתחמושת חיה עלולה להביא לפיצוץ האקדח ופציעה חמורה ביורה. זאת כיוון שהחומרים מהם עשוי האקדח שונים וכך גם קוטר החלקים הפנימיים והמחסנית.
רישוי ואחזקת כלי יריה בתאילנד
בעקבות הירי בקניון סיאם פארגון, הודיע ראש ממשלת תאילנד על כוונה לבחון את החקיקה העוסקת ברישוי אחזקת נשק בממלכה.
קולות דומים נשמעו גם לאחר שתי רציחות המונית שארעו בתאילנד לאחרונה (פירוט בהמשך). אולם לא הרבה נעשה.
בין המתנגדים לשינויים, חנויות וסוחרי נשק בממלכה.
החוק העוסק ברישוי כלי יריה בתאילנד נחקק ב1947 :
Controlling Firearms, Ammunition, Explosives, Fireworks and Imitation of Firearms, B.E. 2490 (1947).
בשנים האחרונות שונו כללי מתן רישיון לאחזקת נשק, כך שרק בעלי אזרחות תאילנדית יכולים לקבל רישיון לאחזקת כלי יריה. (עם זאת, חנויות נשק בממלכה מסרו כי זרים תושבי קבע בתאילנד Permanent Residency, יכולים להגיש בקשה לרישוי כלי יריה. כן נמסר כ ניתן לבקש אישור זמני להכנסת כלי נשק מחוץ לתאילנד, בעיקר לתחרויות ותצוגות).
בתאילנד, בדומה לישראל, דרוש רישוי גם לקניית תחמושת.
אין הגבלה על כמות כלי הנשק שאזרח יכול להחזיק ברשותו.
רישיון אחזקת נשק ניתן בתאילנד לכל החיים, בשונה מישראל בה יש תאריך תפוגה וצורך לחדש את הרישיון מדי כמה שנים כולל תשלום אגרה, אימון ירי, והדרכת בטיחות.
בנוסף, במחוזות שונים בתאילנד, לא בודקים בקפידה את זהות המבקש.
העונש על החזקת נשק ותחמושת ללא רישיון עלול להגיע עד עשר שנות מאסר ו/או קנס של כ20,000 באהט.
בעיית האכיפה בתאילנד ובישראל מתחלקת לפיקוח לא מספיק על בעלי רישיון לאחזקת כלי ירייה, וחוסר בגילוי ואיסוף כלי נשק לא חוקיים.
עובדי שגרירות ישראל כולל מאבטחי אל-על, מחזיקים בנשק באישורים הניתנים מעת לעת במגעים עם השלטונות.
העדר אכיפה
אחת הבעיות בתאילנד ובישראל, היא רמה לא מספקת של גילוי יזום של נשק לא חוקי בידי אזרחים.
ישראלים עם נשק לא חוקי בתאילנד
מספר אזרחים ישראלים שאינם עובדי שגרירות, נראו בעבר נושאים נשק בתאילנד:
"ישראלים יורים על חוף באי סמוי נראו בסרטון שהופץ ברשתות החברתיות ב2018. בעקבות פרסום הסרטון, עצרה משטרת תאילנד את אורי לוי ואת שלום פימה המכונה "איקו" בחשד לעבירות נשק ומעורבות בסחיטה באיומים. פורסם כי לוי, מקורב לראש ארגון הפשע בראשו יניב זגורי.
תיעוד ירי בחוף בקוסמוי: עבריינים ישראלים נעצרו
אורי לוי ושלום פימה המכונה "איקו" נעצרו על ידי משטרת תאילנד בחשד לעבירות נשק ומעורבות בסחיטה באיומים. לוי, מקורב לראש ארגון הפשע יניב (ניבי) זגורי, תועד יורה 12 קליעים באוויר ולעבר מדוזות בקוסמוי
בית המשפט בתאילנד גזר על נתי חדד 18 חודשי מאסר בפועל, באשמת החזקת נשק ותחמושת ללא רשיון, החזקת מקלטי רדיו ללא רשיון, החזקת אפוד מגן ללא רשיון והפעלת מרפאה ללא רשיון וביצוע פעולות רפואיות ללא הכשרה.
כמו כן, נגזר על חדד עונש נוסף של 4 שנות מאסר וארבעה חודשים בגין עבירות החזקת סמים שלא לצריכה עצמית והחזקת תרופות ללא רשיון, מכירת תרופות ללא רשיון והחזקת תרופות פגות תוקף, הכל במסגרת מרפאה שהפעיל למטיילים ישראלים. חדד נעצר ב2017. הורשע מעל שנה אחר כך. ריצה עונש מאסר בתאילנד, והועבר לישראל בסוף 2020 במהלך הקורונה, להמשך ריצוי עונשו בישראל. בנובמבר אותה שנה, לאחר מספר חודשים בכלא הישראלי, קוצרה תקופת העונש שנפסק לו והוא שוחרר. סה"כ חדד ריצה מעל 3 שנות מאסר בתאילנד ובישראל.
אחרי שלוש שנות מאסר: נתי חדד שוחרר הבוקר מבית הכלא
הבוקר בשעה 11:00 נפתחו שערי כלא חרמון, ואחרי מאסר בתנאים לא אנושיים בכלא התאילנדי ועוד מספר חודשי מאסר בישראל, נתי חדד שוחרר לאחר שלוש שנים מאחורי סורג ובריח. "עשו ממני ראש ארגון פשע ועבריין", אמר חדד הבוקר עם שחרורו, "אני חף מפשע ואוכיח את זה בקרוב"
כלי נשק בידי אזרחים בתאילנד וישראל
ההערכות לגבי כמות כלי נשק הכוללת בתאילנד ובישראל (ברישיון ו"לא חוקיים"), משתנות בין מקורות שונים. ההערכה בכתבה מתבססת על השוואה של מקורות ממשלתיים, מחקריים, ופרסומים באמצעי תקשורת. דיווחים שהוגשו לרשויות מדינה דוגמת כנסת ישראל.
בנוסף לכלי הנשק החוקיים שמספרם מדווח על ידי הרשויות, יש בישראל ובתאילנד שוק של כלי נשק לא חוקיים. בישראל חלק מהנשקים הנמכרים באופן לא חוקי, נגנבו ממחסני צה"ל ואחרים הוברחו ממדינות שכנות בהן ירדן והרשות הפלסטינאית. כן נמסרו דיווחים על הברחות בגבול הצפון והדרום.
בתאילנד המצב דומה. הברחות ממדינות שכנות בהן קמבודיה ומיאנמר (בורמה). שוטרים ואנשי ביטחון תאילנדים מורשים לפי החוק לקנות כלי נשק בהנחה ללא הגבלת כמות. לאחר הקניה הם מוכרים נשקים שקנו וכך מגדילים את שוק הנשק הזמין לאזרחים, ועוד.
בנוסף יש בתאילנד כלי נשק דוגמת פנסי לייזר ממוקדי קרן, טיזרים וכן רובים ואקדחים היורים כדורים קטנים בלחץ של בלון גז פנימי. כדורים המסוגלים לפצוע ואף לגרום לנכות קשה ומוות. בישראל הם נקנים באינטרנט. חלקם אף עובר במשלוח בדואר ולא נתפס.
תאילנד
יותר מ6 מיליון אזרחים תאילנדים רשומים כבעלי כלי יריה אחד או יותר. זאת אומרת – אחד מכל עשרה אזרחים תאילנדים מחזיק כלי נשק חם ברישיון.
במפקד שנערך בתאילנד ב2017, מנו הרשויות 10.3 מיליון כלי נשק בידי אזרחים תאילנדים. כ15 כלי נשק חם לכל 100 תושבים.
כמות הנשק ביחס למספר תושבים, עולה במחוזות בדרום תאילנד בהם התקוממות אלימה של בדלנים מוסלמים.
לצורך השוואה: בקמבודיה יש כ4.5 כלי נשק ברישיון לכל מאה אזרחים. בפיליפינים 3.6, בלאוס 3, במיאנמר וויאטנם 1.6. בסינגפור ומלזיה – פחות מכלי נשק אחד למאה תושבים.
בניו יורק טיימס פורסמה השבוע הערכה של 7.2 מיליון כלי נשק בידי אזרחים בתאילנד, כולל אלו המוחזקים בידי אזרחים ולא דווחו לרשויות.
נראה שמספר הנשקים הלא חוקיים בתאילנד גדול הרבה יותר מההערכה בניו יורק טיימס, ואף עובר את ההערכה המופיעה בערך בנושא בוויקיפדיה באנגלית. זאת בהתבסס על הערכת השוק השחור של כלי נשק בתאילנד. פירוט בהמשך הכתבה.
במרץ 2023 פתחו הרשויות בתאילנד במבצע רישום כלי נשק לא חוקיים, ללא עונש.
Thailand to encourage owners of illegal guns to register without punishment
March 17, 2023 The Cabinet approved a Firearms Bill on Tuesday, which is aimed at encouraging people in possession of illegal firearms to register them within 180 days, so they may possess them legally.
ישראל
בפברואר 2023 דיווח ישראל אבישר, ראש אגף כלי ירייה במשרד לביטחון לאומי, לוועדת הכנסת לביטחון לאומי, כי כיום יש בישראל 157,192 אלף כלי ירייה פרטיים ברישיון בעיקר לצרכי הגנה עצמית, המוחזקים על ידי 149,282 אלף אזרחים. הוא ציין, כי השיעור היחסי מתוך סך האוכלוסייה המחזיקה ברישיון הוא קטן ביחס לעבר בין היתר בגלל: מוטיבציה ירודה בגלל גודל האחריות , סיבה כלכלית ואי עמידה בתבחינים. "עד שנת 2021 ידענו לטפל ב 10,000 בקשות בשנה. ב 21 'שומר החומות' גרם לעלייה של 20,000 בקשות ומגל הטרור ב 2022 ועד ימים אלה הוגשו 42,000 בקשות.
ב2023 העריכה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כי בישראל 9.656 מיליון אזרחים ישראלים.
ברשימת כלי נשק וקורבנותיהם לפי מדינות, הוערך כי בישראל 7.3 כלי נשק על כל 100 אזרחים.
הערכות אחרות מצביעות על כלי נשק ברישיון ביחס של 1.6 כלי נשק חם לכל 100 אזרחים. הוספת הערכת כלי הנשק הלא חוקיים בישראל (כ400,000 או יותר), מביאה את הכמות ל5.7 נשקים לכל 100 אזרחים
בנוסף לכלי הנשק החוקיים, יש בישראל, כמו בתאילנד, שוק של כלי נשק לא חוקיים. בישראל חלק מהנשקים הנמכרים באופן לא חוקי, נגנבו ממחסני צה"ל ואחרים הוברחו ממדינות שכנות בהן ירדן. ברשות הפלסטינאית מיוצרים מקלעי קארל גוסטב המוברחים לישראל למכירה בשוק השחור.
כמה נשקים לא חוקיים יש בישראל ? תלוי את מי שואלים. כתבה בעיתון גלובס מ2022 מפרט את הכאוס והבלבול בנושא
כולם זורקים מספרים, אבל אף אחד לא יודע כמה נשק לא חוקי יש פה
במסגרת המלחמה בפשיעה נשמעו הערכות שונות לגבי מספר כלי הנשק הלא חוקיים ● האומדנים הנעים בטווח הרחב שבין אלפים בודדים לחצי מיליון חושפים עד כמה הבעיה רחוקה מפתרון ● חורים בנתונים
בחצי הראשון של 2022 נתפסו מעל 60,000 אמצעי לחימה בציבור הערבי בישראל המהווה חמישית מאוכלוסיית ישראל.
ב2021 העריך ארגון "שומרים" כי בישראל כ400,000 נשקים בלתי חוקיים במגזר הערבי. נתונים על המגזר היהודי כמעט ולא מתפרסמים.
בדוח מבקר המדינה נמסר כי מקורות הנשק הם הברחות מירדן, ורובי קארל גוסטב המיוצרים בשטחי הרשות ומוברחים לישראל. יש דיווחים גם על הברחות נשק בגבול הצפון והדרום, יחד עם מטעני סמים.
בישראל יש כמות נוספת של כלי נשק ואמצעי חבלה בידי יוצאי צבא.
לפי אתר צה"ל, כמעט מדי שנה מאורגן בצה"ל מבצע של החזרת אמצעי לחימה המוחזקים בידי אזרחים וכוללים כלי יריה שונים.
בלי להראות קבלות: החזרת ציוד נתונים
יריית הפתיחה של מבצע החזרת הציוד המסורתי אותו מארגן צה"ל בכל שנה נורתה הפעם ב-17 ביוני, כשמטרתו לעודד יוצאי צבא שברשותם חומרים היסטוריים ותחמושת להשיבם. זאת כדי להצליח לשמר את ההיסטוריה הטמונה בכל אחד מהפריטים, וללא העמדה לדין.
מוות מירי
בתאילנד וישראל פורסמו מספר מקרי ירי לתוך קהל, דוגמת הרצח בברנוער.
בתאילנד היו בשנים האחרונות כמה מקרי רצח המוני במספרים שלא נראו בישראל, ומזכירים אירועי ירי לתוך קהל בארה"ב. בשנת 2020 רצח חייל בתאילנד את מפקדו ויצא למסע הרג בו רצח 29 בני אדם ופצע עוד 57 בעיר קוראט בצפון תאילנד. בשנה שעברה פרץ שוטר לשעבר למעון ילדים ורצח בירי ודקירות 35 בני אדם מתוכם 32 ילדים.
אולם, גם לפני מקרי הרצח ההמוני, מספר ההרוגים מכלי ירי בתאילנד גבוה במיוחד. ב2019 נמנו בתאילנד 2,351 מקרי מוות מירי.
ארה"ב מובילה בפער רב, במקרי ירי לתוך קהל. בין השאר בגלל הזכות לשאת נשק המוגנת בחוקה האמריקאית, אשר רבים קוראים להגבילה.
4.45 מקרי מוות לכל 100,000 תושבים בתאילנד, נגרמו מירי בנשק חם (2016). לצורך השוואה: בפיליפינים 7.42 מקרי מוות. ארה"ב 3.85, קמבודיה 0.96.
ברשימה בינלאומית הוערך כי ב2015 היו ישראל 1.38 נרצחים מירי לכל 100,000 תושבים.
הנתונים הרשמיים בישראל בנושא לא ברורים באופן מלא. המשרד לבטחון פנים פרסם ב2015 כי בישראל פחות מ2 מקרי רצח לכל 100 אלף תושבים, אולם בתל אביב 5 מקרי רצח לכל 100 אלף תושבים. לא פורסמה כמות הרציחות בחברה הערבית. כן לא פורסמה התייחסות לנרצחים בירי. מתחילת 2023 נורים למוות כמה קורבנות לשבוע בחברה הערבית. גם בחברה היהודית מתפרסמים מקרי רצח וחיסול תכופים בנשק.
המשרד לבטחון פנים פרסם ב2015 כי שיעור מקרי הרצח בישראל הוא פחות מ2 ל100,000 תושבים, ובתל אביב המספר מגיע ל 5 נרצחים ל100,000 תושבים. לא פורסם יחוס סטטיסטי לכמות הנרצחים בחברה הערבית. כמות העולה בהתמדה ב2023.
מקורות נוספים חושפים כי מספרים עדכניים, לא לגמרי ברורים. המספר הכולל של עבירות כלי יריה במשטרה, לא מפריד בין רצח לפציעה. מספר הנרצחים הכולל בישראל בעשור האחרון, גם הוא לא ברור. נתונים חלקיים שפורסמו, לא תואמים באופן מלא. בין 2017 ל 2020 נורו בישראל 10,891 קורבנות. חלקם נפצעו וחלקם נרצחו.
רפ"ק יניב ארקוס, קצין מדור תלונות ציבור ארצי הממונה על חופש המידע במשטרת ישראל, מסר כי מידע לציבור נאסף מ2013 עולה כי סה"כ ב8 שנים (2013-2021) דווחו 1,112 מקרי רצח, מתוכם פוענחו 55% . 496 מקרים לא פוענחו. לפי נתון זה כמות מקרי הרצח הכוללת בישראל כ1 ל100,00 תושבים. נתון שונה מזה שפורסם על ידי המשרד לבטחון פנים ב2015
בישראל היום דווח כי דו"ח משטרתי שהוכן לדיון דחוף בכנסת מעלה כי בשנים 2018–2022 התרחשו 690 אירועי רצח, בהם נרצחו 731 קורבנות. רוב הקורבנות – 70%, היו ערבים. הממוצע החודשי של הנרצחים בחברה הערבית כמעט והוכפל בין שנת 2022 לשנת 2023, ובחברה היהודית הוא עלה בשיעור של 65%,
איך משיגים כלי נשק לא חוקי בתאילנד?
עבריינים ישראלים וזרים, משיגים נשק לא חוקי בתאילנד באחת או יותר מהדרכים הבאות:
אקדחים ורובים בלחץ בלון גז
ניתן לקנות בכל עיר בשווקים עם דוכנים ובחנויות. בבנגקוק נמכרים אקדחים מסוג זה בדוכנים בפרטונאם במרכז בנגקוק, במרכז הקניות FORTUNE ברחוב ראמה 9 , וכן בשווקים בצ'יינה טאון דוגמת שוק הגנבים. כך גם בשווקים בערים נוספות דוגמת פאטיה במרכז טוקום, וכן בשווקים בצ'יאנג מאי. אין צורך ברישיון. המחירים נעים מ800 באהט ועוד 10,000 באהט ויותר לאקדח. תלוי באיכות הכלי, לחץ הגז, וסוג הכדורים. מדובר בכדורים בקוטר כחצי סנטימטר עשויים פלסטיק או מתכת. כ25 כדורים במחסנית. הכדורים נורים בלחץ מבלון גז בתוך האקדח. בנוסף, ניתן לקנות טיזרים ולייזר-ממוקד הנמכר בצורת פנס או אקדח וממקד קרן היכולה להבעיר ממרחק כמה מטרים.
אקדחים ורובי צייד עם קליעים המונעים באבק שריפה
בכל עיר חנויות נשק וכן ניתן לקנות אונליין. זרים, קונים על שם תאילנדים, בדרך כלל בן או בת זוג.
דרישות רישוי כלי יריה בתאילנד: אזרח תאילנדי, גיל 20 ומעלה, ללא רישום פלילי, עבודה והכנסה קבועה. אין הגבלה על כמות כלי הנשק ברישיון לאדם.
אחד האקדחים המבוקשים בתאילנד ובישראל, הוא גלוק על דגמיו השונים.
אקדח גלוק 17 ג'ן 2 או 3, ניתן לקנות בתאילנד בחנות מוסדרת במחירים שבין 2,000 ל 3,000 דולר. המחירים אונליין נמוכים יותר.
בארה"ב ניתן למצוא אקדח דומה בכ500 דולר.
בישראל גלוק 17 חדש יעלה בחנות מוסדרת כ 3,500-5,000 ש"ח.(900-1,300 דולר) גלוק 17 משומש ימכר בדרך כלל בטווח של 2500-3000 ש"ח. גם לדור 5.
בשוק השחור הישראלי, מחיר אקדח גלוק כ45,000 ש"ח, בגלל הביקוש הגבוה. אקדח ברטה לא חוקי יעלה כחצי ממחיר גלוק, ויגיע לכ 25-30 אלף שקלים.
בתאילנד פופולריים גם אקדחי 0.45 גדולים ושאט-גאן. דגם פחות נפוץ בישראל בה רוב הדגמים הפופולריים הם עד קוטר 9 מ"מ או אקדחי 0.22 ממ.
רובי שאט-גאן, לא מאפשרים זיהוי בליסטי. הקליע מתפזר לענן כדורי מתכת היוצרים פגיעה רחבה בגוף.
נשקים למכירה המוצגים בחנות:
מטווחים חופשי
בתאילנד בכל מוקדי התיירות, פועלים מטווחים כבילוי פתוח לקהל. נכנסים ויורים במגוון כלי נשק, כולל רובי ציד, נשק אוטומטי, ואקדחים. מספר הקליעים וסוג קלי הנשק לפי המחיר שמשלמים. דוגמא לאחד האתרים באזור פאטיה. כאלה נמצאים בכל מוקד תיירות בתאילנד. בישראל, לא ניתן לירות במטווח ללא רישיון, או במסגרת הכשרה למתן רישיון. עם זאת, בישראל ובתאילנד מתבצע גם ירי לא חוקי, מחוץ למטווחים מוסדרים.
אחד מאתרי המטווחים הפתוחים לקהל באזור פאטיה:
http://www.pattayashootingpark.com/shooting_academy.html
תגובה אחת