הודו, מייצאת כ40% מתצרוכת האורז בעולם. בסוף חודש יולי, הודו עצרה את יצוא סוגי האורז הלא בסמטי. מטרת עצירת הייצוא, לשמור על מחיר סביר וזמינות של אורז בתוך הודו.
הודו עקפה את סין בכמות אזרחיה. אבטחת תזונה לתושבים, הופכת סוגיה קריטית לכלכלתה של הודו. סוגיה המשפיעה על סיכוייו של ראש הממשלה ההודי, לזכות שוב בהובלה בבחירות שייערכו בשנה הבאה באפריל.
עצירת ייצוא
עצירת יצוא האורז מהודו, תשפיע על מדינות רבות באסיה, אפריקה ובמזרח התיכון. דומה לחשש מעליית מחירי החיטה והלחם, בעקבות המלחמה באוקראינה מייצואניות החיטה הגדולות בעולם.
מלזיה תלויה ביבוא אורז מהודו ותושפע באופן מיידי מעצירת יצוא האורז מתת היבשת ההודית. גם סינגפור תושפע באופן חריף כיוון ש30% מתצרוכת האורז שלה מיובעת מהודו. חלק גדול מתצרוכת המזון הסינגפורית מיובאת. מדינות באזור הסאב-סהרה באפריקה ומדינות במזרח התיכון, הן מעגל נוסף שיושפע מהחוסר הצפוי באורז (אזור MENA). ביניהן דזי'בורי , ליבריה, קטןר, גמביה וכווית.
אורז הוא אחד ממוצרי הבסיס במדינות רבות בעולם.
מחיר האורז עולה בהדרגה במשך השנים. שינויי האקלים, בהם סופות כמו אל ניניו, יוצרים קשיים לחקלאים ומביאים לעליית מחיר האורז. בין יצרניות האורז גם סין, תאילנד, פקיסטן, פיליפינים, וויאטנם.
בשנה שעברה הודו הגבילה ייצוא אורז שבור. יחד עם הגבלת היבוא החדשה (לסוגי אורז שאינם בסמטיים), מדובר בעצירה של כ40% מייצוא האורז מהודו.
קפיצת מחירים
באוקטובר 2007 הודו עצרה באופן זמני את יצוא סוגי האורז הלא בסמטי, והחזירה את ההגבלה ב2008. הגבלת הייצוא ההודי, הקפיצה את מחירי האורז ב30% בשל ירידת ההיצע העולמי. יחידה של 56 ק"ג (יחידת cwl) הגיעה למחיר 22.43 $ . מחירי האורז שולשו בתוך חצי שנה.
סמרנדו מוהנטי, דירקטור אזור אסיה – במרכז המחקר לתפוחי אדמה CIP, מסביר כי באותן שנים הודו לא הייתה בין השחקנים המובילים בייצוא אורז כמו היום. השפעת עצירת היצוא היום צפויה להשפיע באופן רחב יותר, כולל עליית מחירים חריפה יותר מלפני 16שנים.
עצירת ייצוא: ויאטנם וקמבודיה מגבילות גם כן את ייצוא האורז משטחן.
אגירת אורז: מלזיה ואינדונזיה היבואניות הגדולות מתחילות לאגור אורז עבור אזרחיהן, ומחריפות את קפיצת מחיר האורז.
מדינות עניות יותר כמו בנגלדש ונפאל, יושפעו מהר יותר ווחזק יותר.
גם אוכלוסויות מוחלשות יפגעו באופן מיידי.
עוצר (לפחות) עד הבחירות בהודו
מוהנטי צופה כי הודו לא צפויה להסיר את הגבלות הייצוא, לפחות עד הבחירות בהודו באפריל 2024.
הודו נאבקת בעלייה חדה של מחירי הירקות הפירות והזרעים. סוגיית אבטחת המזון תשפיע גם על סיכוייו של ראש הממשלה ההודי המכהן, נרנדרה מודי, להיבחר שוב.
משבר מזון גלובלי – אורז וחיטה
האינפלציה בהודו קפצה בחודש יוני ל4.8% לשנה, במידה רבה בשל עליית מחירי המזון. הודו עדיין בטווח היעד של הבנק המרכזי לאינפלציה בטווח 2-6%. אולם בבנק HSBC צופים כי האינפלציה בהודו עלולה להגיע ל6.5% , במקרה של אירועי מזג אוויר קיצוניים שישפיעו על תחומים חקלאיים רבים.
תחום הזרעים כבר מושפע מהלחימה באירופה בין אוקראינה לבריה"מ. אירועי מזג אוויר קיצוני, עלולים להחריף את הירידה באספקת הזרעים העולמית – באורז וגם בחיטה יחדיו.
מחירי החיטה קפצו כאשר רוסיה חזרה בה מ"הסכם הים השחור" בעקבות הלחימה עם אוקראינה.
בחודש יולי רוסיה חזרה בה מהסכם הים השחור, בו התחייבה לאפשר לאוקראינה לייצא זרעים, על מנת למנוע משבר מזון עולמי.
השפעה על ישראל
עליית מחירי האורז והחיטה בעולם, תורגש היטב בישראל.
בעבר הייתה קפיצה גדולה במחירי האורז שהביאה רבים אפילו לנסות לייבא בעצמם אורז. ייבוא הדורש מומחיות כיוון שמשקלו של אורז משתנה לפי מידת היובש של הזרעים. בנוסף, המחיר משתנה לפי סוג האורז, ויש סוגים רבים.
תגובה אחת