אתה נוסע להנאתך. פתאום משום מקום…"עצור מיד!" הוא אומר. אני עוצר.
"ממתקים בבקשה!" פוקד. לא פותח חלון. הוא מתעצבן אבל בקור רוח.שם יד על המראה. "מי אתה חושב שאתה", הוא אומר. מתעצבן, עולה על החלון, עכשיו ממש עצבני. צילמתי, שיהיה, אתם יודעים – משטרה. נסעתי.
לינְג סֶן ลิงแสม – קופי מָקוֹק
קוף הנחשב לחיה מקודשת, ובמקומות אחרים למזיק לחקלאות. שייך למשפחת הקופים ארוכי הזנב, למרות שבין 23 המינים שלו, יש גם כאלה בלי זנב.
קופי המקוק חיים בקהילות בשליטה נשית – של נקבות השבט. הזכרים הבוגרים עוזבים ומוצאים לעצמם מקום אחר.
"אוכלי כל" כמונו (אומניבורים). משתמשים בכלים לצוד וגם להגן על עצמם, לדוגמא במפגש עם כלבי שמירה.
המקוק נחשב למין משתלט ופוגע בסביבה, המוכחד באזורים בהם משתלט מין פוגעני אחר – האדם.
במקרים רבים בגלל החפיפה באזורי המחיה של המקוק והאדם, קופי המקוק פשוט חיים בין בני האדם. קצת כמו חתולים אצלנו, וקנגרו במקומות ישוב באוסטרליה.
"מקוק" על שום מה?
השם "מקוק" או "מקאק" מגיע מהמילה "קוף" בפורטוגזית – "מקקו makaku", שהגיעה משפה מערב אפריקאית בשם "פיוט – Fiot", בה קוראים לקוף "קקו – kaku". לקופי המקוק שמות נוספים כמו "אוכלי הסרטנים" – בגלל המנהג שלהם לחפש סרטנים ולאכול אותם, ארוכי הזנב, ועוד.
רוב קופי המקוק בשבי התגלו כנשאים של וירוס הרפס B, שלא גורם אצלם למחלה, אולם עלול במקרים נדירים להפוך קטלני לבני אדם שנדבקו בו. קופי המקוק מנודבים לניסויים בבעלי חים, פעמים רבות לחקר מערכת הראיה. במעבדות קוראים להם לפעמים: cynomolgus monkey – קוף "פרוות כלב" בתרגום חופשי מלטינית (תאמינו לגוגל).
בתאילנד אפשר לפגוש את קופי המקוק בהרבה אתרי תיירות. לדוגמא: בסכר באזור קנצנבורי.בעיר "לופבורי", מצפון לבנגקוק, קופי המקוק ממלאים את הרחובות. לפי האגדה מסמלים את חייליו של שליט קדום. פעם בשנה עורכים להם אפילו סעודה גדולה. מגיע להם, אחרי שבקורונה, הם סבלו מרעב, בהעדר תיירים
חיים
הריון לוקח כ5-6 חודשים, בדרך כלל נולד וולד אחד בפרווה שחורה, המשתנה לצבע אדמדם או ירוק צהבהב לאחר כמה חודשים (תלוי בתת- המין).
התינוק גדל עם אמו, בין קרובי משפחתו. לפעמים נקבות דומיננטיות חוטפות וולדות של נקבות אחרות. בדרך כלל הוולד הנחטף, מת מרעב כיוון שפטמותיה של האמא החוטפת, שלא ילדה אותו, לא מייצרות חלב.
נקבות בוגרות הופכות מודעות ודואגות יותר לשבט כולו.
המטבח של קופי המקוק עשיר בכמעט כל מה שצומח וזז. עלים ושורשים, פירות, בעלי חים ועוד. רוב התזונה שלהם צמחית (בין 60-90%).
קופי המקוק מגיעים לבגרות מינית בגיל 3-5 שנים , וחיים כ 20-30 שנה.